MK 337 gereğince “Ana ve baba evli değilse velayet anaya aittir.
Nüfus kanunu 20 maddeye göre, evlilik dışı doğan çocuklar annenin hanesine kaydedilir ve baba hanesinde babanın sadece adı yazılır. Nüfus hanesinde babanın çocuğu tanımış olması annenin velayet hakkını değiştirmez. Dolayısıyla anne doğuştan bu hakkı elde ettiğinden çocuk adına velayeten işlem yapabilir.
Evlilik dışı doğan çocuk, Nüfus kanunu 20 maddeye göre , 2 şekilde baba hanesine kayıtlı olabilir.Bunlar, 1-Nesebin düzeltilmesi davası ile. 2- Tanıma davası ile baba hanelerine naklen kaydolabilirler.
Ancak bazı zamanlarda uygulamada ve resmi işlemler gereği tarafların evli olmadıkları belli olduğu halde anneden çocuğun velayetinin kendisinde olduğuna dair ilam istenmektedir. Ancak anin velayeti kanun gereğidir. Bunun için bir ilama gerek bulunmamaktadır. Bunun için velayetin tesisi davası açmanın hukuki bir dayanağı yoktur, zira kanunu teyit etmek gibi olacaktır.
Fakat, babanın bu durumdan yararlanması ve çocuğu alıkoyması, anneden kaçırması durumları da mümkündür. Yasanın düzenlenmesindeki sorun çocuğun kaçırılma koşullarının düzenlenmesinde de devam etmektedir.
TCK Madde 234 – (1) Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın …. onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması hâlinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Aile mahkemesinde dava açarak velayetin annede olduğunun tespiti ve babanın mevcut davranışları nedeniyle çocuğu alıp anneye bir daha göstermeme durumu olabileceğinden kişisel ilişkinin kaldırılmasını talep etmek de bir yöntem olabileceği gibi 6284 e dayalı tedbir kararı istemek de koruyucu bir önlem olabilir.
Originally posted 2016-09-26 09:42:32.
Mrhb.hocam benim iki çocuğum var ve eşimle resmi nikahım yok ayrı yası yaşıyoruz çocuklarım baba su ismini taşıyorlar ama
kimlikte anneleriyim yurtdışına cıkıcam su ismimiz bir birini tutamıyor diye gümrükten geri.gönderildik ne yapabilirim bu konu için yardımcı olurmusunuz çocuklar 2 yaş ve 4 yaşları
Sizinle aynı soyadi tasimalari icin dava yoluna gitmeniz gereklidir. Yahut yurtdisi cikisi icin babadan muvafakat almaniz gerekmektedir.
Merhaba evlilik dışı kızımız dünyaya geldi eşim daha önce made alkol kullanıyordu fakat çocuğumun dünya ya gelmeden önce hamilelik döneminde düğün yaptık şimdi annesi aile sosyal bakanlığına yurda bırakma kararı aldı dilekçe yazdı ben babasi olarak ne yapmam gerekiyor psikoloji habi kullanıyor ve başkası tarafından konuşma lar yapılıyor
Merhaba, annenin madde kullandigini ve cocuga bakamayacak durumda oldugunu oncelikle ispatlamaNiz gerekli ki zaten beyanınıza gore bu durum Saglik Bakanliginca tespit olunmus ve cocuk yurda alınmis. Şayet siz cocugu almak istiyorsaniz bakanliga basvurup onerilen proseduru takip etmeniz ve davanizi acmaniz gerekmektedir.
Merhaba evlilik dışı çocuğumuz var 5 yaşına yakın annesi alıp gitti ben göremiyorum benim kanunu olarak görme hakkım nasıl birde annesi başka biriyle evlenirse benim çocuğumun velayetini alma şansım olabilirmi
Merhaba Zeynep hanim bir soru sormak istiyorum müsaadenizle.Anne yabancı uyluklu olan bir evlilik disi cocuk var.anne cocugu babaya bırakıp gitmiş.baba bunun kimliğini nasil çıkartılır.Anne ortada yok