Kira Tespit Davası tarafların kiralanan yerin kira bedeli üzerine anlaşamadıklarında açılacak olan dava türüdür. Taraflar arasında kira bedeli üzerinde anlasma saglanamadigi durumlarda, kira tespit davasını kiracı da kiraya veren de açabilir. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir.
Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin olarak kira tespit davası her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
Neticeten açılan davalarda mahkemeler kira tespit davasında taşınmazın durumu ve emsal kiralar doğrultusunda karar vermektedir. Ancak mahkemeler 5 yılı doldurmamış kira sözleşmelerinde tefe tüfe oranının üzerinde artış kararı vermeyecektir. 5 yılı doldurmuş kira sözleşmelerinde hakim tefe tüfe oranında değil hakkaniyet ölçüsünde karar verecektir.
Originally posted 2024-02-15 10:59:48.