ÜÇ YIL AYRI YAŞAMANIN BOŞANMAYA ETKiSi NEDİR?
Ayrılık sebebi ile boşanma davasında, boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak 3 yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulmamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine hakim tarafından boşanmaya karar verilir.
Toplumda yerleşen genel kanının tam aksine sadece 3 yıl ayrı yaşama otomatik bir boşanmanın gerçekleşeceği anlamına gelmemektedir. Bu davada hakim, boşanma davasına gerekçe gösterilen yeni olayları, yeni delilleri değerlendirecek, dolayısı ile kusur irdelemesine girecektir. Sonuca ve vicdani kanaatine göre karar verecektir. Yani sadece tarafların ayrı yaşaması tek başına yetmeyecektir. Öncelikle ortada herhangi bir sebepten ötürü reddedilmiş bir boşanma davası bulunmalıdır. Bu verilen red kararı kesinleşmiş olmalı ve kesinleşmiş kararın üstünden 3 yıl geçmiş olmalıdır. Bu 3 yıllık süre zarfında da evlilik birliğinin yeniden tesisi sağlanamamış olmalıdır. Davacı açan kişi ortak hayatın kurulamadığını ispatlamak zorundadır.
Eşler ne kadar uzun süre ayrı yaşamış olurlarsa olsun eğer reddedilip kesinleşmiş bir boşanma davası bulunmuyorsa ayrılık sebebi ile boşanma davası açılamaz. Tarafların başka bir sebebe dayanarak boşanma talebinde bulunma hakları da saklıdır.
Originally posted 2015-01-26 20:12:06.