Haksız tutuklama, bir kişinin hukuka aykırı şekilde özgürlüğünden mahrum bırakılması, yani yeterli delil, geçerli neden veya yasal prosedür olmadan tutuklanması durumudur.
Son günlerde ülkemizde de gördüğümüz üzere haksız tutuklama haksız yakalama ve haksız arama gündeme oturmuştur. Şayet hakkınızda bir soruşturma yahut kovuşturma varsa ilgili suç yönünden beraat ettiyseniz yahut takipsizlik kararı verildi ise size uygulamam koruma tedbirleri haksız uygulanmış demektir.
Haksız yere tutuklanan yahut yakalanan kişi gözaltı süresinde ne yapmalıdır ve hakları nelerdir.? Kanunda belirtilen koşullar dışında yakalanan Gözaltına alınan kişiler, gözaltına alındığı ailesine bildirilmeyen kişiler, gözaltında kanuni hakları hatırlatılmayan kişiler, ne sebeple tutuklandığı yahut yakalandığı kendisine yazılı ve sözlü bildirilmeyenler yahut gözaltı sırasında eşyalarına ve malvarlığı değerlerine el konulan ve amacı dışında kullanılan ve zamanında eşyaları geri verilmeyen kişiler ve zamanında ve süresinde hakimliğe çıkarılmayan kişiler, haklarındaki arama kararı ölçüsüz uygulanan kişiler ile ilgili suçtan beraat edenler, haksız gözaltı haksız tutuklama tazminatı alabilirler. Maddi ve manevi zararlarını devletten isteyebilirler.
Örneğin kişiye takdir olunan hapis cezası 3 ay ise infaz yasasına göre yatarı 2 aydır. Sayet kişinin tutuklulukta geçirdiği süre cezanın infazından fazla ise fazladan özgürlüğü kısıtlandığı için bunun tazminatını alabilir.
Haksız gözaltı yahut tutuklama sebebi ile açılacak tazminat davasının süresi kararın kesinleşmesinden itibaren 3 ay ve her halde 1 senedir. Beraat tazminatı haksız tutuklama tazminatı olarak kanunumuzda geçen bu tazminat için mağdur olan kişiler devlet aleyhine dava açabilmektedir.