Ancak tabi ki bu, her ismini beğenmeyenin keyfi olarak e- devlet sistemine girip ismini değiştirebileceği anlamına gelmemektedir. Sistem üzerinden bu değişikliğin yapılabilmesi için elbette ki bazı şartlar gereklidir.
İsim-soyisim değişikliğinin sistem üzerinden yapılabilmesi için kişinin öncelikle mağduriyeti söz konusu olmalıdır.
Nedir bu mağduriyet peki? Mesela ahlaka mugayir isimler, yanlış yazılan isimler, toplumda gülünç sayılan ve alay konusu olan isimler sistem üzerinde değişikliğe izin vermektedir. Örnek vermek gerekirse yanlış yazılan isimlerden MAHMUT-MAMUT, ahlaka mugayir isimlerden YOSMA, yazım hatası olan isimler YUNİS,MEMET değişiklik gerektiren isimler olarak sayılabilir. Soyisimler de aynı şekildedir. ÇOŞKUN, ÇİNAR gibi noktalama hatası ile yazılan soyisimler de değiştirilebilir.
Online sistem üzerinden yapılacak bu değişiklik için ayrıca Türk vatandaşı olmanız gerekmektedir. Yabancı vatandaşların yahut sonradan Türk Vatandaşlığına geçenlerin böyle bir hakkı bulunmamaktadır. Zira böyle bir talep varsa da bu online sistem üzerinden değil şartlar uygun görülmesi ve isim değişikliğinin gerekliliği ispatlandığı ölçüde mahkeme kararı ile olmak zorundadır.
Ancak kişi ismini farklı bir isimle değiştirmek istiyorsa bunun için bir mahkeme kararı gerekir ve bir avukat yardımı almanız gerekmektedir. Örneğin YUSUF isminizin yanına CAN ekleyecekseniz yahut YUSUF İsmini YAVUZ ile değiştirmeyi düşünüyorsanız bunu sistem üzerinden yapamazsınız, bunun için bir hukuk davası açmanız gerekmektedir. Davanızı ispatlamanız, bu değişikliğin gerekçelerini ortaya koymanız gerekmektedir. Bunun için uzman yardımına ihtiyacınız vardır.
Originally posted 2022-09-23 12:00:10.