Türkiye’nin deprem kuşağında yer alması, mal ve can kaybına dair önemli risklerle her an içiçe yaşamayı gerektirir. 1999 yılı Ağustos ayında Gölcük ve çevresinde yaşanan felaket, ülkemizde çok uzun süre göz ardı edilen deprem riskini yeniden gözler önüne sermesi nedeni ile bir mihenk taşı olarak kabul edilir. 27 Aralık 1999 tarihinde TC Resmi Gazete’de yayınlanması ile devreye giren DASK ya da bilinen diğer adı ile zorunlu deprem sigortası ise bu farkındalığın ürünüdür.
DASK Ne Demektir?
Kısa yazılışı DASK olan terimin açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu’dur. DASK’ın başlıca görevi, devletin özel sigorta şirketleri ile işbirliği yaparak oluşturduğu deprem teminat sistemini düzenlemek ve denetlemektir. Türkiye’de tüm gayrimenkul sahiplerinin yaptırmak mecburiyetinde olduğu, orunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK poliçesi ise diğer konut sigortaları ile birbirini tamamlayıcı özelliğe sahiptir.
DASK Nedir?
Zorunlu deprem sigortası olarak bilinen DASK sisteminin ana amacı, sahibi olduğunuz binada deprem sebebi ile oluşacak maddi hasarları güvence altına almaktır. DASK’ın yapısal karakteri ise aşağıdaki gibidir.
- DASK poliçesi devlet tarafından yapılması mecburi kılınan bir sigorta türüdür. Her yıl yenilenmesi mecburidir.
- Gayrimenkulünüzü kiraya vermek, doğalgaz, su ve elektrik bağlatmak için düzenli olarak yaptırmanız ve primlerini ödemeniz gerekir.
- DASK poliçesi sadece binaya gelecek zararları karşılar, eşyaların ve bina içindeki diğer değerlerin hasar riskini üstlenmez.
- DASK poliçesi, deprem nedeni ile oluşan zararları karşılar. Bunlara deprem kaynaklı; yangın, yer kayması, infilak ve tsunami dahildir.
- DASK poliçesinde konutun teminat değeri her yıl düzenli olarak açıklanan metrekare birim fiyatına göre hesaplanır.
- Konutların azami teminat değeri ya da risk oluştuğu takdirde alınacak en yüksek tazminat bedeli tavan değer ile sınırlandırılır.
- Primlerin hesaplanması ise her yıl DASK tarafından ilan edilen bölgesel katsayılara göre hesaplanır.
DASK Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Zorunlu deprem sigortası, yaşadığımız coğrafya itibari ile tüm gayrimenkul sahiplerini devlet güvencesi altına alan şemsiye sigorta sistemidir. DASK’a ek olarak yaptıracağınız konut sigortası ise riskin oluşması halinde DASK poliçeniz tarafından sınırlandırılan azami teminat değerini artırdığı gibi poliçenizin içeriğine ve ek teminatlarına göre kapsamını da genişletir. DASK yaptırdığınız da bilmeniz gereken diğer hususlar ise şu şekildedir:
- Aynı gayrimenkul için iki farklı DASK poliçesi düzenlenmez.
- Hasar tazminatları ekspertiz işlemlerini takiben Doğal Afetler Sigorta Kurumu tarafından ödenir.
- Binanın bulunduğu bölgenin risk değeri, bina yaşı ve metrekaresi ödeyeceğiniz primi belirleyen faktörlerdir.
- Sigorta poliçesi kesilmiş olsa bile prim ödenmediği takdirde başlamış sayılmayacağı için risk oluştuğu durumlarda ödeme alamazsınız.
DASK adres kodu, taşınmazınız için devlet tarafından atanan 10 haneli kimlik numarasıdır.
DASK İle Ne Kadar Ödeme Yapılır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı konut m² bedelleri baz alınır. 2023 için m² değerleri Betonarme yapı 3.016 TL Diğer yapılar 2.080 TL Bu tutar metrekareyle çarpılarak ödenecek tutar hesaplanır.
Örneğin; 1) Bina betonarme olsun. 3.016 TL’den hesap yapılacak. Ev 120 m² ise 120 x 3.016 = 361.902,00 TL ödeme yapılır. 2) Bina betonarme değil de taş ev ise yine 120 m² olduğunu varsayarsak, 120 x 2.080 = 249.600 TL ödeme yapılır.
DASK Ödemesi Nasıl Alınır?
Bunun için hasar bildirimi yapılmalıdır. Hasar bildirimi şuralara yapılır:
-
- Alo 125
- DASK Resmî Web Sitesi
- DASK poliçesini yapan sigorta şirketi
- E-Devlette “Hasar İhbarı” sayfası
DASK İhbarında Hangi Belgeler İstenir?
-
- Hak sahibinin T.C. kimlik numarası
- DASK poliçe numarası veya adres kodu
- Tapu bilgileri
- Hasar yeri adresi
- Telefon numarası
DASK Ne Zaman Ödeme Yapar?
Hasar ihbarı yaptığında görevliler hasar tespiti için olay yerine gider. İnceleme sonrası rapor hazırlanır. Hasar tespit raporu üzerinden yapılan değerlendirme ile ödenecek olan tutar belirlenir ve 1 ay içinde banka hesabına ödeme yapılır.
DASK Ödemelerinde Binanın Yıkılma Şartı Varmıdır?
Böyle bir şart yoktur. DASK poliçesi kapsamında hem tam hasar, hem de kısmi hasarlar sigorta bedeline kadar ödenir.
Evde Kredi Nedeniyle İpotek Varsa DASK Kime Ödenir?
Konutta ipotek varsa (örneğin konut kredisi nedeniyle) ipotek koyan kabul ederse tazminat ödemesi tapu ya da veraset ilamındaki hak sahibine yapılır. İpotek koyan (örneğin banka) kabul etmezse ipoteği koyana ödeme yapılır.
DASK’ta Üst Limit Nedir?
2023 yılı için ödenecek tutarın 640.000 TL’den fazla olamaz. Metrekare nedeniyle ücret fazla çıksa da azami ödeme tutarı budur. Aşan kısım için ancak eğer varsa konut sigortasına başvuru yapılabilir.
Originally posted 2023-02-17 13:30:06.