Cinsel suçlarda ‘Saygın tutum indirimi’ tartışması
Ülkemizde her yıl yüzlerce kadın ve çocuk cinsel saldırıya maruz kalıyor. Peki, Türk Ceza Kanunu’nda cinsel saldırı suçları ne şekilde işlenmiş? Bu konuya ilişkin TCK’da belirtilen ceza usul ve miktarları yeterli mi? Avukat Zeynep Yargıç cinsel saldırı suçlarına ilişkin bilinmesi gerekenleri Hukuk Ajansı’na anlattı.
Zeynep Yargıç (Avukat): TCK.m.62 de yer alan saygın tutum indirimi, takdiri indirim sebebidir. Fail yararına cezayı hafifletecek nedenlerin varlığı halinde uygulanır.“Benzer örnekleri ülkemizde her geçen gün artış göstermektedir”
Diyarbakır’daki olayda sanığın cezasının 43 yıldan 11 yıla indirilmesi ve saygın tutum indirimi yapılması tabi ki vicdanen ve hukuken kabul edilebilir değildir. Olayda çocuğun ruh halinin bozulmadığına verilen karar da vicdanları sızlatacak türdendir, şöyle ki; çocuk yaştaki mağdurun hamile bırakılması, cinsel şiddet uygulanması, çocuk doğurtulması hallerinde ruh sağlığının bozulmama ihtimalinin olmadığı düşünmek olası bile değildir.
Tam tersi cezanın artırılması gerekirken iyi hal indirimi –saygın tutum indirimi uygulamak toplumda da infial yaratmaktadır. Bunların da benzer örnekleri ülkemizde her geçen gün artış göstermektedir.
– Türk Ceza Kanunu’nda cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar nasıl işlenmiştir?
Zeynep Yargıç (Avukat): Cinsel Suçlar TCK’da madde 102-105 arası düzenlenmiş olup;
Cinsel Saldırı suçları (şikayete tabi olup, 5 yılla 10 yıl arasında cezalandırılır)
Çocuğun Cinsel İstismarı (8 yıldan 15 yıla kadar cezalandırılır)
Reşit olmayanla cinsel ilişki (şikayete tabi olup,2 yıldan 5 yıla cezalandırılır)
Cinsel taciz (şikayet üzerine 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasına hükmolunur) olarak başlıklar halindedir.
– Geçmiş yıllarda İngiltere’de yargıç tarafından, gece yarısı parktan geçen kızı korkutan adama, 7 yıl 7 gün hapis cezası verilmişti. Yargıç gerekçe olarak, “kızı korkutmanın karşılığı 7 gündür. 7 yıl ise İngiliz kızlarının gece yarısı parkta dolaşma özgürlüklerine saldırmanın cezasıdır.” ifadelerinde bulunmuştu. İngiltere’de yaşanan bu olayı ve Türkiye’de yaşananları göz önünde bulundurursak siz, cinsel saldırılara ilişkin Türk hukuk sisteminin işleyişini nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Yasalar mağdurun lehine düzenlenmeli”
Zeynep Yargıç (Avukat): Türk Hukuk Sisteminin işleyişi Avrupa ile kıyaslandığında insana değer verilmediği çok açıktır. Yaşam hakkı kolaylıkla ihlal edilmektedir, bunun sebebi de yasalarımızın yetersizliğidir.
Örneğin; cinsel suçlarda ispat zorunluluğu tacize uğrayanın sorumluluğundandır. Bunu da ispatlamak kolay olmamaktadır, olayı gören tanıkların olmayışı, tecavüz sonrası delillerin yok edilmesi vb.benzer sebeplerle tecavüzcülerin lehine sonlanmaktadır.
Aslolan, tecavüzcünün olayın yapmadığını ispatlaması gerekirken yasalarımız gereği mağdurun olayın gerçekleştiğini ispatlaması beklenmektedir. Yasanın sanığın lehine değil, mağdurun lehine düzenlenmesi gerekmektedir.
– Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar yaş durumuna göre değişim gösteriyor mu? Yani, reşit olmayan biri ile reşit birine yapılmış olan cinsel saldırının ceza boyutu arasında fark var mıdır? Siz TCK’da belirtilen ceza miktarlarını yeterli buluyor musunuz?
Zeynep Yargıç (Avukat): TCK’ya göre cinsel saldırı suçu, mağdurun reşit olması ve reşit olmaması ayrımına göre düzenlenmiştir. Şöyle ki, TCK. M. 104‘te reşit olmayanla cinsel ilişki suçu düzenlenmiştir. Buna göre, rıza ile cebir şiddet göstermeden 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi şikayet üzerine 2 yıldan 5 yıla hapis cezası ile cezalandırılır.
Öte yandan cinsel saldırı suçu 102. maddede vücut bulmuş olup, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasını haizdir.
Her iki halde de hükmolunan ceza miktarları son derece yetersiz olup, kanunda sayılan takdiri indirim sebepleri de yargılama esnasında göz önüne alınarak cezalarda indirimler sağlanmaktadır. Halbuki vücut dokunulmazlığına yönelik suçlarda takdiri indirim sebepleri değerlendirilirken toplum vicdanı gözetilmeli ve suçun teşviki sağlanmamalıdır.
-Cinsel saldırını cezası, mağdurun cinsiyetine göre farklılık gösterir mi?
Zeynep Yargıç (Avukat): Kanunumuzda bu hususta bir kadın erkek ayrımı yoktur.
Originally posted 2015-11-06 20:40:21.